Egy spamküldő társaság véletlenül közzétette adatbázisát, amely majdnem másfél milliárd felhasználó adatait tartalmazza. A biztonsági szakértők szerint nagy rá az esély, hogy ha mi nem, akkor legalább egy ismerősünk érintett lehet az adatszivárgásban.

Egy félresikerült biztonsági mentés során nyilvánossá tette 1,37 milliárd e-mail címet tartalmazó adatbázisát a River City Media nevű cég. Ez a világ egyik legnagyobb, spamlevelek küldésével foglalkozó társasága, akik bár marketingcégként vannak számontartva, ezzel a ballépéssel leleplezték saját működésüket is.

Olyan érzékeny személyes információk, mint például jelszavak vagy bankkártyaadatok ugyan nincsenek a kiszivárgott adatok közt, de a mailcímekhez valódi nevek, lakcímek, IP-címek tartoznak.

A mindenféle jelszavas védelem nélkül a neten keringő adatbázist a MacKeeper biztonsági kutatói fedezték fel, akik szerint nagy rá az esély, hogy a saját e-mail címünk, vagy legalább egy ismerősünké is ott lehet az adatbázisban.

Az adatok hitelességének vizsgálata még nem zárult le, de Chris Vickery biztonsági szakértő több ismerősének címét is megtalálta, kiegészítve hiteles információkkal.